Food For Thought

Food for Thought betekent letterlijk ‘voedsel tot nadenken’ en verwijst tevens naar de gelijknamige single van de band UB40 uit 1980. Daarmee is het de perfecte titel voor een bijzonder Duits-Nederlands project, waarin een brug geslagen wordt tussen koks en muzikanten. Het project heeft een vragende houding als vertrekpunt. In een tijd waarin het ventileren van een mening vooraf lijkt te gaan aan het nadenken erover, voelen we de urgentie een actieve vragende en onderzoekende houding te integreren in ons project.

We brengen jonge muzikanten en koks samen gedurende vijf dagen in Leeuwarden en vijf dagen in Hannover. Zij worden uitgedaagd om na te denken en te sparren over de afkomst van de ingrediënten die dagelijks op hun bord belanden en het belang van een bewuste keuze voor lokale producten en seizoensproducten. Samen volgen zij een programma met excursies en activiteiten in het teken van eten en muziek, onder begeleiding van onder andere Sjoerd van der Hem (Tuin van de Toekomst), Marinthe de Hek (Slow Food Youth Network Fryslân) en Eva van Netten (Welcome to The Village).

De koks ontwikkelen door de week heen vier verschillende backstage maaltijden voor de muzikanten. De muzikanten werken in gemixte samenstellingen aan nieuwe nummers, waarin een vertaalslag gemaakt wordt naar het thema lokaal en thuis. Het project wordt in zowel Leeuwarden als Hannover afgesloten met een dinerconcert, waarbij publiek verwelkomd wordt in een pop-up restaurant. In dit restaurant wordt een combinatie van de vier favoriete backstage maaltijden van de optredende muzikanten geserveerd, bereid door de deelnemende koks.

Wil je aanschuiven in het pop-up restaurant in Leeuwarden, op vrijdagavond 14 december, tijdens Freeze on Friday? Bestel dan hier alvast je ticket à €25,-* (op = op)

*Voor deze prijs ontvang je een lokaal driegangenmenu (vlees of vega) inclusief 1 drankje en een dinerconcert van Friese acts Tolls en Delore en Duitse acts Neotropic en Hagelslag. Je wordt die avond tussen 17.00 en 17.15 uur verwacht in De Backstage en zult naar verwachting rond 20.15 uur weer uitgegeten zijn.

Food for Thought is een initiatief van De Popfabryk en Musikzentrum Hannover en wordt mede mogelijk gemaakt door Erasmus+, Het Nieuwe Stads Weeshuis, Fonds voor Cultuurparticipatie, het Goethe-Institut, Neushoorn en Freeze Festival.