Projecten

Projecten

Friese Popawards

Traditiegetrouw sluit Friesland Pop het Friese popjaar af met de uitreiking van de Friese Popawards, dat dit jaar verhuist naar Freeze. De beste Friese muzikanten en initiatieven maken kans op de Friese Popprijs, of op een van die andere awards, zoals de Talent Award voor beste ‘nieuwkomer’ in de Friese popscene, de Video Award voor beste Friese videoclip, de Bernleff Priis, voor beste Friestalige initiatief of act en natuurlijk de felbegeerde publieksprijs.

Kreaasje

Kreaasje is een nieuw multidisciplinair project waarbij beeldende kunstenaars en podium-kunstenaars zich onderdompelen in een gezamenlijk experiment. Zij worden uitgedaagd om te onderzoeken naar innovatieve manieren van samenwerken waarbij de beeldende kunst leidend is. In een mooie ambiance met inspirerende coaches hopen we op Kreaasjes met festival potentie. Eén van de Kreaasjes wordt tijdens Freeze gepresenteerd.

Kreaasje is een project op initiatief van Keunstwurk, en organiseren we in nauwe samenwerking met de Popfabryk.

Het deelnemersveld, wat in de herfstvakantie het experiment induikt:

Gido Lahuis – ambient-music, soundscapes, gitaar
Lisette Bokma – vormgeving
Mark Buitenwerf – media-kunst
Michelle Hindriks – gitariste
Thijs Kevenaar – klassiek, gitarist, improvisatie
Wytse Dijkstra – drummer, cross-disciplinair
Jan Ruerd Oosterhaven – contrabas, beeldend kunstenaar
Sytske Hoogterp – fotografie, architectuur
Bart Bruinsma – CMS
Dirk Bouke van der Staal – elektronische muziek, filmmuziek

Exitlight Empire

Exitlight Empire is de band rond Esker van de Werken. Op zijn 16e stopte hij met z’n middelbare school om zicht volledig op mijn muziek te concentreren. Hij groeide op in een oud bedrijfspand in Dokkum, waar altijd klassieke muziek gespeeld werd. Exitlight Empire, die hij startte met Jaap van der Velde (The Homesick, Yuko Yuko) viel een tijdje terug uit elkaar, maar met zijn goede vriend Ira Helfferich besloot hij onlangs onder dezelfde naam door te gaan:

Daarom speelt Exitlight Empire op Freeze met een orkest en komt alles wat ze op de nieuwe EP opgenomen hebben ook live naar buiten. Een heuse primeur dus! Intussen heeft Exitlight Empire een nieuwe samenstelling van vrienden die Esker en Ira hebben leren kennen op school en van de tijd dat ze nog in de oude setting speelden.
Exitlight Empire is de band rond Esker van de Werken, die op Freeze hun nieuwe EP presenteren in een all-out-opstelling inclusief orkest!

Jubileumshow The Cool Quest

The Cool Quest viert, net als wij, dit jaar een jubileum! De band bestaat vijf jaar en heeft voor Freeze Festival 2016 iets speciaals in petto. We zochten ze op in de studio: Deze funkin’ badasses kennen wel al een tijdje als talentvolle hihop/funkband. Eerste EP In Spite Of was een aangename eerste kennismaking, op album Funkin’ Badass lieten ze pas echt zien wat ze in huis hebben. Een stevige funkband met catchy saxofoontje en moeiteloos vloeiende teksten van rapper Berq One. De synths zijn dieper, de drums rauwer en de hooks nog sterker. Op FREEZE vieren ze hun vijfjarig jubileum: beter ben je daarbij!

Conferentie Popeducatie

Op vrijdag 9 december 2016 vindt in Neushoorn Leeuwarden het eerste landelijke congres plaats over popmuziekeducatie. Het congres wordt georganiseerd door Neushoorn en ROC Friesland College/D’Drive en is onderdeel van Freeze. Erik Benders (Kytopia), Lotte Loos (Effenaar/Backdrop), Jack Pisters (Pop-opleiding Conservatorium Amsterdam), Evert Bisschop Boele (Prins Claus Conservatorium), Chiel Dekkers (the Real Band), Thuur Caris (Minerva Academie voor Popcultuur) en Buma Music Academy maken deel uit van het congres.

Zet de datum in je agenda en meld je aan voor de nieuwsbrief via [email protected]

Het domein van de muziekeducatie is volop in beweging en de popmuziek heeft daarin een bijzondere positie. Poppodia ontdekken dat zij een interessante plek zijn voor kinderen en jongeren voor het geven van rondleidingen en muziekonderwijs. Muziekscholen ontdekken nieuwe vormen van lesgeven, zoals bandcoaching en peer-educatie. Studenten van conservatoria en artiestenopleidingen ontdekken een markt in het geven van workshops. Er is veel particulier aanbod op het gebied van popmuziek. Hiphop-gemeenschappen worden gezien als informele leeromgevingen. Er is veel aandacht voor talentontwikkeling, ook op het gebied van de popmuziek.

Wat zijn de goede inspirerende voorbeelden? Wat zijn de do’s en don’ts voor educatieve organisaties? Wat zijn landelijke en internationale trends en ontwikkelingen? Wat zijn goede strategieën en methodieken? Waar hebben de verschillende doelgroepen eigenlijk behoefte aan? Naast lezingen en debat over dit onderwerp, wordt ook een aantal workshops gegeven. Hierin kunnen congresdeelnemers kennis maken met good practice met inspirerende voorbeelden.

Het congres popmuziekeducatie richt zich op de Nederlandse kunsteducatie-instellingen, opleidingen zoals ROC’s met een aanbod het het gebied van kunst, cultuur en pedagogisch werk, conservatoria, commerciële aanbieders van kunsteducatie, poppodia en overheden.

Het congres popmuziekeducatie 2016 is een initiatief van Neushoorn en D’Drive/Friesland College, in samenwerking met Friesland Pop en Freeze Festival. Het congres vindt op vrijdag 9 december plaats in Neushoorn Creatieve Hotspot Leeuwarden, van 12:00 tot 18:00 uur.